14 Kasım 2015 Cumartesi

Yağlı Ekmek(Katmer)




Günaydınlar herkese..
Kahvaltiya ne yapılır, tabi ki sıcacık mis kokulu katmer :) Hımmm bayılıyorum bu lezzete. Hamur işleri benim dünyam. Hele ki sıcacık poğaçalar börekler katmerler. Mis gibi kokulu bu tarif için buyrun kızlar:

  1. Un
  2. Tuz
  3. Su
  4. 1 paket kuru maya
  5. 1 paket sanayağı
  6. 1 yumurtanın sarısı




Öncelikle un, tuz ve ılık suda eritilmiş mayayı birlikte karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Malzemeler göz kararı. Hamur ise az geliyorsa un ve su ilave edebilirsiniz. Güzelce yoğurduğumuz hamuru mayalanması için 1 saat bekletin. Mayalama işlemi bitince hamuru bir merdane yardımıyla açın, yapışıyorsa un serpin. Sanayağın hepsini hamurumuzda kullanacağınız ona göre ayarlamasını yapın. Öncelikle çok ince açmadığımız hamurun he ryerine yumuşak sanayağı elimizle sürüyoruz. Sonra hamuru 8 eşit parçaya kesin yalnız ortasına bıçak darbesi gelmesin yani hamurumuz birbirlerinden kopmasın. 8 parçadan birini alıp kapatın üzerine sanayağ sürün, sonra başka bir parçayı kapatın tekrar yağlayın. Bu işlemi parçalar bitene kadar tekrarlayın.

İşlem bitince top haline gelen hamuru tekrar merdanayle açın ve yine 8 e bölün. Aynı işlemi tekrar uygulayın. Böylelikle 16 kat hamurumuz olacak. Yağ konusunda cimri olmayın paket bitsin. Mis gibi yağ kokusunu almalısınız. İşlem bitince tekrar hamuru açın. Orta kalınlıkta olsun. Elinizle de açabilirsiniz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla delikler açın. Fırına verin iyice pişirin. Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder